Την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», ζητούν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1», ζητούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Υπέρ της απόσυρσης τάχθηκαν κατά τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, όλες οι παρατάξεις, εκτός της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, «καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση» το νομοσχέδιο αυτό.

«Το επιστρέφουμε στον υπουργό ως μη αποδεκτό» είπε ο κ. Πατούλης, ο οποίος επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι πρόθυμη, εφόσον το νομοσχέδιο αποσυρθεί, να συμβάλει στην κατάρτιση ενός νέου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της χώρας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε δυναμική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης, τόσο πολιτικά, όσο και δικαστικά, αν επιμείνει το υπουργείο στη ψήφισή του.

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 4 έως 7 Μαΐου, με απόφαση της ΚΕΔΕ, συγκαλούνται τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας, στις 8 και 9 του μηνός τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ ), στις 11 του μηνός η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και στις 12 Μαΐου το κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και θ΄αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες της Αυτοδιοίκησης. «Καλούμε όλα τα δημοτικά συμβούλια και τις ΠΕΔ να ζητήσουν την απόσυρσή του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση και οδηγεί σε περαιτέρω συγκεντρωτισμό στη διοίκηση του κράτους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι ο «πυρήνας» του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής και όλα τα άλλα που περιέχονται σ΄ αυτό είναι «διακοσμητικά». Η θέσπιση της απλής αναλογικής -προειδοποίησε ο κ. Καμίνης- θα πλήξει την κυβερνησιμότητα των δήμων, θα επιφέρει τον κατακερματισμό και θα τους οδηγεί σε παράλυση, αφού κανείς δεν θα έχει πλειοψηφία. «Στις εθνικές εκλογές, με την απλή αναλογική και γενικότερα όταν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε εκ νέου εκλογές. Στους δήμους τι θα γίνεται αν οι παρατάξεις δεν συμφωνούν για συνεργασία; Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτε σχετικό για την περίπτωση αυτή» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων

Η ΕΝΠΕ ζητά άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκλιση έως την Τετάρτη 9 του μηνός των Περιφερειακών Συμβουλίων νέα συνεδρίαση στις 11 του μηνός του ΔΣ, ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου, ενώ το Σάββατο 12 του μηνός θα πραγματοποιηθεί το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην τοποθέτηση του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως την «χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση», που «στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος» και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι το «κράτησαν σκόπιμα κρυφό για 14 ολόκληρους μήνες και το έδωσαν για διαβούλευση για μόλις δέκα εργάσιμες ημέρες».

Αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής είπε ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες «που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Αγοραστός κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει και τόνισε ότι «αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με βάση την πρόταση Σχεδίου Νόμου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αποφάσεις των Συνεδρίων των Αυτοδιοικητικών Θεσμών».

Όπως ανέφερε, ζητούν τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους επισημάνουν τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να τους ενημερώσουν. Ακόμη τόνισε ότι στο νομοσχέδιο «δεν έχει ενσωματωθεί ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη».

Τα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί